Jak chronić swoją prywatność na Facebooku?

Jak chronić swoją prywatność na Facebooku?

Ustawienia prywatności na FacebookuFacebook to najpopularniejszy serwis społecznościowy na świecie i chyba nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Już ponad miliard ludzi z całego świata ma na nim swoje konto, łączy się ze swoimi przyjaciółmi, dzieli zdjęciami, przemyśleniami czy internetowymi znaleziskami (głównie zdjęciami kotów ;).

Ale Facebook to nie tylko miejsce gdzie kontaktujemy się z przyjaciółmi czy dzielimy zdjęciami. Niestety, jest też druga strona medalu – często do naszych treści (zdjęć, wpisów itd.) docierają osoby, które nigdy nie powinny do nich dotrzeć. Jeśli Wasi rodzice zobaczą Wasze zdjęcia z imprezy, to pół biedy. Wyobraźcie sobie, że Wasz adres e-mail i hasło zostanie przechwycone przez SPAM-erów lub złodziei, to może Was czekać coś gorszego niż bura od zmartwionej rodziny.

Jeśli chcecie przyjrzeć się ustawieniom swojej prywatności i zacząć kontrolować kto ogląda Wasz profil i Wasze zdjęcia, zajrzyjcie do wpisu!

Jak ograniczyć obcym osobom dostęp do moich zdjęć, wpisów i informacji?

Oczywiście, cały Facebook służy do tego aby komunikować się ze swoimi przyjaciółmi. Warto się jednak upewnić, że Wasze prywatne zdjęcia i statusy nie są widoczne dla zupełnie nieznajomych Wam osób. Aby sprawdzić jaki obecnie jest status Waszych ustawień prywatności wejdźcie na swój profil, kliknijcie w szarą strzałkę, która znajduje się w prawym, górnym rogu i z wybierzcie z menu opcję “Ustawienia prywatności”. Zobaczycie wtedy coś takiego:

Prywatność na Facebooku - ustawienia prywatności

W ten najprostszy sposób można wybrać kto będzie miał dostęp do Waszych danych, zdjęć oraz aktualizacji statusów. Opcja Publiczne oznacza oczywiście, że wszyscy będą mogli przejrzeć Wasz profil i zobaczyć wszystkie informacje jakie udostępniacie na Waszym profilu (zdjęcia, statusy, treści które lubicie, statusy związku itd.). Nie jest to najlepsze rozwiązanie jeśli cenicie sobie prywatność i nie zalecamy używania tych ustawień.

Opcja Znajomi oznacza, że Wasze dane dostępne będą tylko osobom, które macie w znajomych. Dodatkowo, możecie tę opcję edytować. Poniżej widać różne ustawienia, które możecie edytować i dostosować je do swoich upodobań. I tak na przykład można wybrać kto będzie mógł wysłać do Was zaproszenie do grona znajomych (wszyscy użytkownicy czy tylko Znajomi znajomych?) lub kto może pisać do Was wiadomości (wszyscy, znajomi znajomych czy tylko znajomi?).

Wysyłanie zaproszeń - Prywatność na facebooku

Jeśli chcecie być bardziej restrykcyjni pod tym względem, wybierzcie opcję ustawienia niestandardowe. Tam można ustawić kto dokładnie będzie mógł zobaczyć Wasze posty, lub wybrać osobę, dla której Wasza aktywność będzie niewidoczna! (to jest właśnie dobre miejsce, żeby wpisać tam swoich rodziców lub szefa ;).

Przyjrzyjmy się jednak bliżej ustawieniom osi czasu i oznaczaniu. Określone jest tam w jaki sposób inni użytkownicy mogą wchodzić w interakcje z Twoim profilem. Można np. zakazać innym osobom publikowania czegokolwiek na swoim profilu, wybrać kto może zobaczyć posty innych osób opublikowane na Twojej osi czasu. Można także wymusić, aby osobiście zatwierdzać wszystkie dodawane posty i zdjęcia na których Cię oznaczono.

Dla tych, którzy chcą chronić swoją prywatność jeszcze bardziej, mam inną, nieco mniej techniczną radę: jeśli nie chcecie aby nieupoważnione osoby zdobyły dostęp do Twoich intymnych lub bardzo prywatnych zdjęć czy informacji, to po prostu nie umieszczaj ich na Facebooku :). Podczas tworzenia konta daruj siebie wpisywanie numeru telefonu, adresu e-mail i innych szczegółów – Twoi znajomi mogą przecież skontaktować się z Tobą za pomocą Facebooka, a i tak pewnie znają Twój numer telefonu czy e-maila.

Jak uchronić się na Facebooku przed reklamami?

Musimy zostać w opcjach ustawień prywatności i wybrać opcję reklamy, aplikacje i witryny, a następnie Reklamy (na samym dole). Opcje podzielone są na dwie sekcje: reklamy wyświetlane przez strony trzecie oraz  reklamy i znajomi. Aby mieć pewność, że nasze dane nie zostaną wykorzystane przez agencje reklamowe, w obu tych opcjach (Jeśli w przyszłości będzie to dozwolone przez Facebooka, pokazuj moje informacje następującym osobom oraz  Łącz moje działania społecznościowe z reklamami dla następujących osób) trzeba wybrać Nikt. W ten sposób zapewnimy sobie wolność od mimowolnych występów w reklamach na Facebooku.

Prywatność na Facebooku - jak wyłączyć reklamy

Jak usunąć swój profil Facebook z wyszukiwarki Google?

Wyobraź sobie, że szukasz pracy, a potencjalny pracodawca po przeczytaniu Twoje CV chce zobaczyć Twój profil na Facebooku (a wraz z nim zdjęcia z ostatniej imprezy, na której prezentujesz się co najmniej “nieodpowiednio” ;). Oczywiście, Twój przyszły szef zechce skorzystać z wyszukiwarki Google i za jej pomocą wyszukać informacji na twój temat. Jeśli chcesz, żeby Facebook usunął Twój profil z wyszukiwarek internetowych wejdź ponownie w ustawienia prywatności, następnie w Reklamy, aplikacje i witryny i edytuj ustawienia Wyszukiwanie publiczne. Tam odznacz sekcję Włącz wyszukiwanie publiczne. Od tej pory, nawet jeśli link do twoje profilu znajdzie się w wynikach wyszukiwania w Google, oto co zobaczy osoba, która go kliknie:

Prywatność na Facebooku - usuwanie linku do profilu z Google

Oczywiście, jeśli osoba zajmująca się Twoją rekrutacją ma konto w Facebooku wciąż może Cię odnaleźć za pomocą wyszukiwarki w portalu. Czy jest na to rada? Tak, gdy publikujesz coś na swoim profilu, pamiętaj aby wybrać kto będzie miał dostęp do Twojego wpisu. Pamiętajcie też, że raz wybrana opcja ustawia się jako domyślna dla wszystkich kolejnych wpisów. Oto jak wygląda to na zdjęciu:

Prywatność na Facebooku

Co zrobić, jeśli chcecie ukryć przed kimś jakieś informacje o sobie (np. stan związku, wiek, adres e-mail)? To bardzo proste, należy wejść na swój profil i kliknąć w Informacje. Tam macie wszystkie informacje na Wasz temat jakie wpisaliście w swój profil. Aby ograniczyć ich widoczność, trzeba kliknąć Edytuj przy interesującym nas punkcie. Tam wybrać jedną z opcji widoczności danej informacji. Można też wybrać osoby, które NIE będą widziały konkretnej informacji – to dobra opcja gdy chcecie ukryć pewną wiadomość przed konkretną osobą.

Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże Wam trochę w poruszaniu się po meandrach ustawień prywatności Facebooka :). Jeśli macie jakieś pytania, w miarę możliwości postaramy się na nie odpowiedzieć.

  • Link Skopiowany!
Wczytywanie komentarzy